2010. november 19., péntek

Kert és lélek

Úgy gondolom, az emberi lélekre nagy befolyással van az a környezet amiben él, dolgozik, kikapcsolódik. A civilizáció (vagyis amit mi annak nevezünk) valójában nem tesz jót egyetlen élőlénynek sem. (Szerintem még a patkányok és a csótányok is jobban éreznék magukat kevesebben és szennyvízcsatorna meg szeméthalmok nélkül.)

Kultúránkban sokszor elvész a figyelem, a gondosság, az apró dolgok értékelése. Sietünk, rohanunk, átszaladunk az életünkön. Közben zajlanak az események: születések, tanulmányok, munka, házasságok, válások és temetések. Örülünk vagy szomorkodunk. Sikeresek vagyunk vagy éppen kudarcot vallunk. Időnként átértékeljük az életet. Az élet azonban sokkal több ennél.

Azt hiszem a boldogsághoz kiegyensúlyozott szívre van szükség, ami alapot teremt a szép családi élethez, a jó kapcsolatokhoz, hogy élvezzük a munkát és a szabadidőt egyaránt. Elsősorban az Istenbe vetett hit teremtheti meg ezt, és azok az eszközök, amiket Ő adott. Hiszem, hogy a természet és a kerti munka is ilyen eszközök.

A természet gyógyír a megfáradt léleknek, vigasztalás a fájó szívnek, de ugyanúgy segít a testi és lelki betegségek megelőzésében. A kerti munka hasonló jótéteményre képes, feltéve, hogy nem csupán kötelesség, vagy mindennapos robot az ember számára, ha nem csak a teljesítmény és a végeredmény számít, hanem a tevékenységben megtalálja a szépséget és az örömöt.




Elismerem, nem könnyű örülni, amikor csalánerdő vagy pittypangmező néz az emberrel farkasszemet. Ennél is rosszabb, ha csúszó-mászók, vagy gombatelepek lepik el féltve őrzött kincseinket. Kertünk azonban vegyszerek nélkül is sok áldást ad, és ami a legfontosabb mindig tanít valami újat.



A kerti munka áldásai

1. Friss levegő, ami áthatja a tüdőt, majd egész szervezetünket. (Persze, ha nem főút mellett kertészkedünk.)
2. Napfény, amitől nem kell félni, bár nem árt az óvatosság. Meleget ad, beindítja a D-vitamin termelődését, jótékonyan hat az immun- és a hormonrendszerre.
3. Mozgás. Sokan félnek attól, hogy a kertészkedés kiegyensúlyozatlan munkát jelent, vagyis terheli az egyik szervet, a másikat viszont nem. Természetesen előfordulhat probléma, ha egész nap váltás nélkül egy dolgot csinálunk, sokat cipekedünk, nem átgondoltan végezzük a feladatokat. Ezért tartom fontosnak a változatosságot, és az egyszerű, könnyen bevethető technikai megoldásokat a munkavégzés során.
4. Csend, nyugalom. Lehetőség a gondolkodásra, a megfigyelésre, a lelki érzékenység növekedésére.
5. A kertben zajló élet arra is megtaníthat, hogyan érdemes élni.
6. A jól végzett munka kellemes fáradtsággal és elégedettséggel jár.

Sokan tudják ezt. Nem is akarok senkit rábeszélni, bár az orvosi tapasztalat is azt mutatja, érdemes a természetet és a kerti munkát bevetni a rehabilitációs szakaszokban. Én magam is megerősíthetem: valóban jó hatással van rám, és rengeteg örömöt okoz. (Persze csak a kis emberpalántám után! :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése