2010. december 15., szerda

Macskák és/vagy madarak

A macska-madár barátságról mindig az a rajzfilm jut eszembe, amiben a házi cicus folyton azt lesi, mikor melegítheti végre bendőjét a kalitka apró lakójával. Mindenfélét kieszel, ha a gazdi nem látja, de a boldog vég kedvéért (na és a rajzfilmgyártók folyamatos bevételének biztosításáért) a macska minden próbálkozása kudarcba fullad.

Jogosan merül fel a kérdés, vajon a kedvenc ölcicáink nem okoznak-e kárt hasznos kis segítőtársainkban. Ha a macskák természetét vesszük csak alapul, hááááááát! Senki sem tartana cicát, aki madaraktól és hüllőktől hemzsegő kertet szeretne. Valami ősi ösztön ugyanis arra indítja barátainkat, hogy a gazdik által készített finomságok után időnként még levadásszák egy-két kisebb barátunkat. A tény elszomorító. Nekem is fáj a szívem egy-egy elpusztított fióka vagy gyík láttán.

A másik kellemetlen szokásuk, hogy szívesen piszkítanak a frissen művelt területekre. Kedves tőlük a tápanyag-utánpótlás biztosításának szándéka. Azt hiszem, mégis minden kertész inkább semleges illatokra vágyik munka közben.


Szerintem (előttem járó tisztelt kollégákkal egyetértve) van helye macskának a biokertben is. Egyszerű és logikus szabályok betartása, valamint a kisebb károk elviselése mellett egy-két jó vadász segítséggé válhat.
Mit kell betartanunk?
1. A legfontosabb, hogy ne engedjük túlszaporodni a cicákat! Nem vagyok hivatott, hogy megmondjam, ki hogyan tegye. Az állatbarát és lelkiismereti szempontok figyelembevételét azonban javasolnám.
2. Rendszeresen etessünk, de ne engedjük elhízni a falánk cicákat sem! Lusta macska ugyan nem fog madarat, de egeret és patkányt sem!
3. Oda kell figyelni az egészségi állapotukra. Az egészséges, játékos cicákból lesznek az igazi egérrettegtetők és pajorfalók.
4. Végül, nem utolsó sorban nyugodtan engedjük olykor a pincében garázdálkodni. Valószínűleg nem a betárolt zöldségekre veti majd rá magát. Azonban érdemes odafigyelni, hogy macskánk munkája hevében ne landoljanak a nyári verítékkel elrakott befőttek a pincekövön.
+1. A szeretetet és odafigyelést még a félénk, tartózkodó macskák is meghálálják.

Szóval kedves kertészek! Nyugodtan csapjatok a hónotok alá egy tigrist vagy párducot, és máris indulhattok a kártevők elleni csatára!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése