2010. június 7., hétfő

Csalános érdekesség

Csalán barátomra már egészen másképp tekintek. Megszűnt elpusztíthatatlan ellenségként rémíszteni életemet, megolvadt bennem a gyilkos szándék. Persze az illetéktelen behatolást kertünkbe most is kapavágással, vagy kesztyűben ugyan, de nem kesztyűs kézzel büntetem.

Csalánunk helyzete azonban jobb lett. Bár távol állok attól, hogy kebelbarátságot ápoljak vele, eszembe jutnak erényei. Ettől jókedvre derülünk mindketten. Barátom ezentúl biztos pozíciónak örvendhet.

3. Csalánszövet

Érdekes dolgokat találtam ezzel kapcsolatban. Néhányat itt fel is sorolok.

- A csalán szárában található rostok hőszigetelése igen jó, mivel a rostok között "sok" levegő található. Ezért az ebből készült ruhák télen jobban melegítenek, nyáron pedig kevésbé, mint más természetes anyagok.

- Régen főleg háborús időkben használták, hiszen akkor nem tudtak kendert termeszteni. A belőle készült vászon, viszont durvább volt. A mai technológia mellett azonban finomabb szövet előállítására is van mód.

- A kézi készítésre rengeteg időt szántak, a leszedéstől a szövésig 1 méter előállítása 20-30 munkaóra is lehetett. Azonban ezek a munkák késő ősztől kora tavaszig tartottak, így jól beilleszthető volt a mezőgazdasági munkák közé, és a társasági élet részét képezte például a fonás.

- Ma reneszánszát éli. Drága, minőségi anyagokat készítenek belőle öltözködéshez, díszletkészítéshez, sőt ipari célokra is felhasználják.

Eszembe jutott a "Vadhattyúk" című mese. Abban a királylánynak csalánból kellett inget szőnie a hattyúvá változtatott bátyjainak, hogy felszabadítsa őket az átok alól. Gyermekkoromban szerettem ezt a mesét, de nem értettem. Felnőtt fejjel kezdtem kapisgálni, hogy a történet az áldozathozatalról, a kitartásról, a szeretet értékéről szól, ami a szerett személyekért csendben viseli a fájdalmat is.

Eszembe jutott az Édesanyám és az ő édesanyja, a szenvedések, amiket átéltek, és a béketűrés, ahogyan ezeket viselték.

Nos, mielőtt mindenki könnyes szemmel távozna a képernyőtől, itt egy érdekes cikk a csalánszövet felhasználására. Mindenkinek ajánlom.
www.origo.hu/itthon/20030131csalanszovet.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése