2010. június 2., szerda

Égető értékek - a táplálék

Az előző bejegyzésem célja az volt, hogy ne csupán az élet véresen, azaz csípősen komoly oldalát lásssuk, hanem a "vérverejtékes" gyermeknevelés gyönyörűségeit is. Mivel "Bili pajtás" című remekművem már két hónapja keltezett, örömmel tudatom, hogy Bili jól halad élete értelmének megtalálásában. Már elég gyakran landol benne végtermék. Bár gyermekem csak állva hajlandó dolgát végezni (ahogy ezt egy rendes férfi teszi), mivel sajnálja drága idejét a bilin való ücsörgésre pazarolni. :)

2. A csalán, mint táplálék

A mai gondolataim azonban a csalán táplálék mivoltánál időznek. Nálunk a férjem a kísérletező alkat a konyhában, ezért otthonunkban az ő nevéhez fűződik a csalánleves. Megvallom őszintén, azért nem gyakran eszünk ilyesmit, hiszen édesanyám és a saját kertünk elkényeztet egyéb finomságokkal. A csalán ehetőségével azért foglalkozom, mert tényleg egy viszonylag olcsó, tápláló ételről van szó, és annak, aki szereti az egyéb zöld színű főzelékeket, ez is tetszeni fog.

Csalánleves és csalánfőzelék

Sokféle receptet szedtem össze, de azt írom le, ami vegetáriánusok is fogyaszthatnak. Találkoztam olyan véleménnyel, hogy saját szedésű csalánt inkább ne együnk, hanem vegyük meg bioboltban. Ez részben komoly, részben mosolyt fakasztó.

Komoly az, hogy az erős, érett, virágzó, vagy termést hozó csalán már tényleg nem alkalmas fogyasztásra. Egyrészt megerősödnek a rostjai, másrészt a beltartalmi értékei is változnak. Tehát csak zsenge hajtásokat szedjünk. Mosolyt fakasztó, hogy boltban vegyünk csalánt, természetesen jó pénzért.

A csalánleves előnye, hogy hidegen is fogyasztható, és gyorsan készen van (30-40 perc).

Kellékek
Kell hozzá 20-30 dkg csalán, 1 fej hagyma, kevés olaj, 2-3 krumpli vagy 10 dkg rizs, só, borsikafű (bors helyett, mivel a bors erősen irritálja a gyomrot), 1-3 gerezd fokhagyma, 1 marék sóska vagy frissen facsart citromlé, növényi tej és 1-2 kanál liszt.

Elkészítés
Tulajdonképpen úgy készül, mint a spenót, csak a levet hosszabb lére lehet hagyni.
Az eredet receptben a hagymát meg kell pirítani olajon, amit én nem ajánlok, mivel a sült olaj rákkeltő anyagokat tartalmaz. Mi már évek óta úgy főzünk, hogy az olaj csak a legvégén kerül bele az ételbe. Helyette kevés vízben megpároljuk a hagymát, arra kerül a megmosott, felaprított csalán és esetleg a sóskalevél vízzel és a krumpli vagy a rizs. Amikor mindez megfőtt, növényi tejpótlóból és teljeskiőrlésű lisztből habarást készítünk, és ha nem sóskával készült, citrommal savanyítjuk. Ja! És ki ne felejtsük az olajat! :)

A végén érdemes összeturmixolni. Kenyérrel vagy pirított kenyérkockákkal tálalható.

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm, főképp az olajas megjegyzést. Én is így fogok tenni.

    VálaszTörlés