2010. június 15., kedd

Égető értékek - tápanyag és növényvédőszer

Édesanyám már évek óta használja a csalánlevet permetezésre. A nyár folyamán többször is kiöntözi az érintett növényekre, ahonnan a tetvek fejvesztve menekülnek. Nem csoda! Ha valaki élvezte már egy pár napos csalánlé illatát, megérti, hogy a tetveknek sürgős dolga akadt valahol másutt (esetleg a tetűmásvilágon :)).

Marie-Luise Kruter biokertészeti könyveiből azonban sok hasznos dolgot tanulunk mindketten. Ő elsősorban trágyalé készítést javasol a csalánból, és hozzátesz egy két praktikus javaslatot, hogyan ne jussunk a tetvek sorsára.

4. Csalántrágyalé készítés pontokban

1. Minimum 1 méteres edény (fából, kőből, "bioműanygból") felállítása napos helyen.
2. Kétharmadig csalánnal feltölteni.
3. Esővízzel vagy állott vezetékessel leönteni, hogy minden csalánalkatrész víz alá kerüljön. Maradjon felül hely a trágyahabnak.
4. Érdemes hozzáadni macskagyökér kivonatot, vagy kőport "illatmagkötőnek". (Ha ezt előbb tudjuk, talán a szomszéd macskája sem emigrál ilyen hamar! :))
5. Végül sűrű dróthálóval le kell fedni, nehogy gondatlanságból elkövetett madár- és kisállatgyilkosságért kelljen vezekelnünk.
6. Naponta meg kell kevergetni egy erre rendszeresített eszközzel, hogy oxigén jusson bele, ami segíti a bomlási folyamatot.
7. A bomlási folyamat 10-20 nap (időjárástól függően). Amikor már "megnyugszik" a trágya, le kell fedni.
A trágylé máris kész kertünk felvirágoztatására.

Csaléntrágyalé alkalmazása

1:10 arányban vízzel higítva a hüvelyesek és a hagymafélék kivételével mindenre használható. A tövére kell önteni. A higítás és a tőre öntés azért fontos, mert különben égés vagy rendellenes növekedés következik be.
Helyesen használva viszont a növények ellenállóvá válnak a kórokozókkal és kártevőkkel szemben.

És még a szomszéd macska is barátságosabb lesz. (A gazdáiról nem is beszélve.)

5. Csalánpermetlé

Hasonlóan készül. 10 l vízhez 2 kg friss csalán szükséges. Már pár naposan használhatö lemosásra a levéltetvek ellen. A szomszédok ugyan nem, de a rózsák garantáltan meghálálják. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése