2011. január 11., kedd

,,Csok óóó" avagy a téli takaró

Akiknek még nincs, vagy felnőttek a gyermekei, fordítom: ,,sok hó". Bár az utóbbi napokban egyre olvad mindenhol, még nincs vége a télnek. Ki tudja, mennyi fehér áldás hullik még kertünkbe és nyakunkba!

Sok bosszúságot okozhat a havazás, különösen, ha az ember egyik földrajzi pontból szeretne eljutni a másikra, vagy ha egyéb égi jelenség is társul hozzá. Kedvenceim közé tartozik a szélvihar, amikor a 15-20 centis hó az egész kertünkből az ajtónk előtt és a tűzifarakásunkon landol, a csukott ablakok mellett is jól átszellőztetett lakás gyönyöreihez társulva.

Persze azért örülünk a hónak. A lenyűgöző látvány mellett élvezzük a világos éjszakákat, a játékot, a madáretetést. A szánkózás kétéves fiamnak nem jött be. Unalmasnak találtatott, viszont az ő nyelvével élve, nagy élményt nyújtott a ,,hóbácsi" építése. Naponta meg kellett nézni. Persze mára hóbácsi elvesztette a madáretetős kalapját, sárgarépa orrát és egyéb alkatrészeit. Sőt elvesztette a fejét is! Sebaj! tanultunk egy új szót: ,,hókupac".

Szóval a hó valódi áldás télen. Nem vitatom a modern életvitelhez szokott emberiség kétségeit áldás mivoltáról, de mi, kertbarátok kihasználhatjuk előnyeit.



1. A hótakaró megvédi a növényeket a nagy fagyoktól. Kisebb hótakaró esetén megtehetjük, hogy az akadálymentes közlekedés szempontjából eltávolítandó porhóréteget a nagyobb fagyokra érzékeny növények talajára szórjuk, ezzel segítve azokat az áttelelésben. De gyakorlatilag minden szabadban lévő növény természetes védőtakarója a hóréteg.

2. Vastag hótakaró alatt gyakran előfordul, hogy a talaj nincs átfagyva. Így lehetőség nyílik az elmaradt ásásra. Az eljárást azonban nehezíti, hogy a hóréteget előbb el kell távolítani. Nem tanácsos beásni, mert tavasszal lassíthatja a talaj felmelegedését, a talaj sokáig túl nedves marad, ami akadályozza a vetést, ültetést. Legjobb a sávos ásás. Vagyis egy sáv felásása után a következő sáv hórétegét rászórhatjuk a felásott részre, majd a 2. sáv ásása után ide kerülhet a 3. sáv hórétege. Tehát a felszínen jó, ha van hó, csak nem kell beásni.

3. Nem elég etetni a madarakat. Ha nincs hó, de van fagy, itatásra is szükség van, ami akár naponta többször is feladatot ad. Hótakaró esetén azonban ez a gondunk megoldódik, hiszen a telelő madaraink vízpótlásra fogyasztanak havat. A madáretetésről itt olvashatók részletek: http://www.mme.hu/napi-madarvedelem/madarbarat-kert-program.html



4. A hó csapadék, vagyis megolvasztva esővízként használható szobanövényeink öntözésére.

5. Nem utolsó sorban lehetőség a családi programok szervezésére. Kirándulás vagy séta a havas erdőben, esetleg egy jó kis szánkózás, hóbácsi építés vagy hócsata igazi felüdülés kicsinek és nagynak.:-)

Szóval amíg tart a tél, kívánom, legyen örömünk a ,,csok óóó"-ban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése