2011. január 26., szerda

Tűzdelés, metszés és egyebek

Tudom, tudom... A sok nevelés és lelkizés után jöhet végre ismét egy kis gyakorlat. A palántanevelés örömei című bejegyzésemben főleg a palántázáshoz szükséges magvetésről esett szó. Ma az eszközökkel, a tűzdeléssel és a metszéssel ismerkedhetünk egy keveset. 

Amikor társaimmal elkezdtük a középiskolát első feladatunk az volt, hogy megfelelő öltözettel és szerszámkészlettel lássuk el magunkat. Azóta is vannak berögzült dolgaim. Hogy otthon, a kiskertjében ki hogyan öltözködik, legyen szíve vágya szerint. Én minden esetre szeretek alaposan felöltözni, és lassan levenni a szükségtelen hacukát. Nyáron is a hosszú nadrágra és minél hosszabb ujjú pólóra vagy ingre szavazok, és a fejemet is takarom télen vastagon a hideg ellen, nyáron vékonyan a napsütés miatt.
A lényeg, hogy praktikus, rendben tartott szerszámok nélkül megnehezítjük saját dolgunkat. A mi állandó személyes készletünkbe a metszőolló, a szemző- vagy oltókés, a tűzdelőfa, az ültetőkanál, a jegyzetfüzet és a kihegyezett ceruza tartozott. Máig is komoly értelmét látom ennek a kis készletnek. Persze sok más szerszámot is használtunk az iskola raktárából. Megtanultuk a szerszámokat rendbe rakni, és tűzdelőfát készíteni.

Mivel ma a tűzdelésről mesélnék egy kicsit, a megfelelő eszközzel kezdeném:

1. Tűzdelőfa készítés
Mielőtt bárki is szívéhez kapna, viszonylag egyszerű dologról van szó. Veszünk két egyenes, göcsörtöktől mentes, ceruza vastagságú és hosszúságú száraz faágat (vagy barkácsboltokban kapható farudat). Az egyiket ceruza formájúra hegyezzük, a másikat kétágú villává formáljuk. A ceruza alakúval fúrjuk a kis lyukat az ültetőközegbe, a villa két ága között pedig megtámasztjuk a növénykét, amíg a "ceruzával" földet tolunk a gyökérzetre.(Az ügyesebb kéz fúr és takar, a kevésbé ügyes támaszt.) Persze kézzel is megfoghatjuk, de ez a kis eszköz jobban segít elkerülni a sérüléseket. Az egészen kicsi növényekhez a hurkapálcika a megfelelő eszköz, de tűzdelőfából is készíthetünk többféle vastagságút.

2. A tűzdelés célja, szükségessége
Tűzdelésre csak akkor van szükség, ha ládába, vagy nagyobb edénybe vetettünk olyan sűrűn, hogy a palántáknak nincs hely ott fejlődni a kiültetésig. Tehát a cél, hogy nagyobb teret kapjanak növénykéink, ezzel együtt több levegőt, napfényt, a friss közegből tápanyagot.
3. A tűzdelés menete
Amikor a növénykéink a sziklevelek mellett már legalább két lomblevelet fejlesztettek, lehet kezdeni a tűzdelést. Az ültető közeg megegyezik a vetőével. A tűzdelés egyesével, szép sorokban történhet. Attól függően, hogy szeretnénk-e második tűzdelést vagy sem, kisebb vagy nagyobb térállásban végezhetjük a növénykék elhelyezését. Ha már kiültetésig nem szeretnénk több tűzdelést, akkor ültethetünk akár cserepekbe, tejfölös poharakba is. 

Mire érdemes figyelni?
- A tűzdelőfa tisztán legyen tartva, nehogy bevigyünk valami fertőzést.
- Az ültetőközeg át legyen nedvesítve tűzdelés előtt.
- Kiszedésnél vigyázzunk, hogy a gyökerek ne szakadjanak le. A nagyon hosszú gyökereket visszacsíphetjük, az még erősítheti is a növényt, a többire viszont vigyázzunk!
- Akkora lyukat fúrjunk a földbe, hogy ültetésnél ne hajoljanak vissza a gyökerek.
- A tűzdelt növénykék pár napig még igen érzékenyek, kellemes környezetet biztosítsunk nekik.

metszés szintén fontos feladat. Vannak ugyan gyümölcsfák, amelyek jól megvannak nélküle, de többségüknél elkél a metszés. A kezdőknek javaslom, hogy szerezzenek be egy jó könyvet sok ábrával a metszés tanulásához (vagy egy hozzáértő barátot:)). Addig is röviden, tömören itt olvasható erről a témáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése