2011. január 10., hétfő

Ideje a tervezésnek

Tél van, hideg, fagy, hó, jég...Mihez kezdjen az ember fia, avagy lánya, amikor nem lehet élvezettel megragadni a kapanyelet (vagyis lehet, de a kapa ilyenkor nem szeret dolgozni:)), és még örömet sem szerezhet magának a kihúzott gyomhalmok látványával. A többi csemegéről nem is beszélve.

Igen, igen. Tervez, gondolkodik, tanul.
Papírral, ceruzával, és kedvenc kertészeti könyveivel ül a meleg kályha (esetleg radiátor) mellett, forró teát szürcsölget (ilyenkor még a jó kis gyógygyomok közt emlegetett csalántea is jól jöhet), és álmodozik egy csodakertről, vagy - a földön járó - elgondolkodik azon, mire lesz szüksége a következő kerti szezonban. 

A tervezés viszont rákjárásos üzemmódot jelent. Vagyis nem a magoknál és szerszámoknál érdemes kezdeni, hanem a képzeletünkben megjelenő betakarításnál. Első kérdés, hogy kertünk mennyire tudja kielégíteni a család szükségleteit, mit szeretünk, milyen igényeink vannak, mekkora mennyiségre van szükségünk egy-egy növényből, és nem utolsó sorban, mekkora a kertünk és önmagunk kapacitása (pl. mennyi időt, energiát szánhatunk rá).

A mi kis családunk vegetáriánus. Kevés állati eredetű táplálékot fogyasztunk ugyan (joghurt, túró és tojás formájában), ételeink zömét azonban növényi eredetű ételek adják. Ennek alapján 6 élelmiszercsoportra van főleg szükségünk:

1. Gyümölcsök. (Ez magába foglalja az összes olyan hazánkban zöldségként számon tartott növényt is, melyeknek nagy víztartalmú termését fogyasztjuk: vagyis a paradicsomot, paprikát, uborkát, tökféléket stb.)
2. Zöldségek. (Ide tartozik minden olyan növény, melyeket a leveléért, száráért, gyökeréért, vagy egyéb módosult részeiért termesztünk: gumók, rizómák, tarackok stb.)
3. Hüvelyes növények, vagy más néven a táplálkozásra alkalmas pillangós virágúak. (Borsó, bab, lencse, sárga borsó, szója, lucerna - csíráztatáshoz stb.)
4. Olajos magvak. (A magas olaj és ásványi anyag tartalmú magokat termő növények: dió-, mogyorófélék, len, mák stb.)
5. Gabonafélék. (A búzán, árpán, rozson, zabon kívül a reformjukat élő növények is ide sorolhatók: tönkölybúza, kukorica, köles, hajdina stb.)
6. Gyógy- és fűszernövények.

A szükséglet és kapacitás után jöhet annak átgondolása, miből mennyit és hová szeretnénk vetni, ültetni. Fontos, hogy mindenképp figyelembe vegyük a helyes vetésforgó és növénytársítás szabályait, mert a biokertészet egyik alapját ez képezi. Többek közt ennek köszönhető, hogy vegyszerek nélkül is termeszthetünk egészséges növényeket. Erről itt olvasható bővebben: http://bioblog.ucoz.hu/index/a_novenytarsitasok/0-47

A következő lépés annak átgondolása, mire van szükségünk: pl. vetőmag, palánta, ha mi magunk palántázunk, erre alkalmas termesztőberendezések (ládák, tálak, cserepek stb.), új szerszámok, vagy a régiek rendbe rakása, mulcsozó-, kötöző-, karózó anyagok, támrendszerek, növényvédelemhez csapdák. (Majd később a teát elfogyasztva, fotelünkből felállva indulhat a beszerzés illetve otthoni gyártás.)



A kerti terv és felmérés után érdemes átgondolni, hónapról hónapra milyen munkák várnak ránk, utána nézni mindannak, amiről keveset tudunk, megnézni a vetési, palántázási, ültetési időket és felírni. Ebben a tervben természetesen később - bizonyos keretek között - rugalmasságot kell gyakorolni, hiszen az időjárás nem a mi kívánságaink szerint alakítja a maga terveit!

Amikor mindezzel készen vagyunk, felállhatunk, és kezdhetjük úgy, ahogy a édesanyám szokta, aki már karácsonykor vágyakozva nézegeti kertjét a meleg radiátor mellől. Januárban előveszi az előző évről megmaradt magokat, elhelyezi a konyhapolcon, majd ezek a magvak már átválogatva, megszaporodva hétről-hétre közelebb vándorolnak a bejárati ajtóhoz. Amikor a természet azt mondja, hogy ,,rajt", az éppen soron lévő apróságok a földben találják magukat, és megkezdik elhívatásuk céljának betöltését.

Kedves kertész Barátaim! Elő a papírral, ceruzával, forró teával, okos könyveitekkel, huppanjatok egy csendes órára kedvenc foteletekbe (vagy kinek mi - én a kályha melletti karosszékre szavazok) és élvezzétek a tervezés örömeit!

(És jól őrizzétek meg a tervet! A változásokat érdemes feljegyezni. Még évek múlva is szükség lesz rá a vetésváltás tervezéséhez.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése